Wynajmiemy

19

lipiec2021

Wynajmiemy

Wyroby Żukowskie Na Każdą Okoliczność i Dla Każdego

09

czerwiec2021

Wyroby Żukowskie Na Każdą Okoliczność i Dla Każdego

Zapraszamy SMAKOSZY naszych wyrobów do sklepów: Żukowo, ul. Gdańska 62 A i ul. 3-go Maja 13. Leźno, ul. Żukowska 1 A. Chwaszczyno, ul. Oliwska 62. KONTAKT telefoniczny - Masarnia  58 681 85 02 Zapraszamy również do sklepów Grupy MerCo: Max & Xavier, Justynka i innych dobrych sklepów w Trójmieście  i ościennych miejscowościach. SMACZNEGO!!!
Przyprawione zestawy grillowe na długi weekend

31

maj2021

Przyprawione zestawy grillowe na długi weekend

Zbliża się długi weekend i nasi mistrzowie produkcji masarniczej przygotowali dla Smakoszy naszych wyrobów ,,Przyprawione zestawy do grillowania'' - żeby napoje się nie zagrzały, a grillowe dania szybko były gotowe.  Zapraszamy do naszych sklepów: Żukowo, ul. Gdańska 62 A i ul. 3-go Maja 13. Leźno, ul. Żukowska 1 A. Chwaszczyno, ul. Oliwska 62. Zapraszamy również do sklepów Grupy MerCo: Max & Xavier, Justynka i innych dobrych sklepów w Trójmieście  i ościennych miejscowościach. Udanego weekendu i SMACZNEGO!!!
50-lecie Piekarni

18

maj2021

50-lecie Piekarni

50 lecie oddania do użytku Piekarni Gminnej Spółdzielni ?Samopomoc Chłopska? w Żukowie. Pierwszą decyzją początkującą budowę Spółdzielczej Piekarni było podjęcie uchwały Nr 4 na Walnym Zebraniu w dniu 20 marca 1964 roku, w której między innymi przyznano 2 500 000 zł, ówczesnych pieniędzy na jej budowę, z planem na zakończenie tej budowy do 1970 roku. Całość planowanych inwestycji na lata 1966-1970 wynosiła 9 510 000 zł. Zgodnie z założeniami, zakończenie budowy Piekarni miało miejsce w grudniu 1970 roku, a oddanie do użytku nastąpiło w maju 1971 roku. Ta data daje nam prawo ogłoszenia w maju 2021 roku Rocznicy 50-lecia Piekarni Gminnej Spółdzielni ,,Samopomoc Chłopska'' w Żukowie. Przez wiele lat Piekarnia zatrudniała mistrzów piekarstwa i kształciła uczniów, którzy często w niej znajdowali zatrudnienie i możliwości rozwijania ,,fachu''. Od tamtego, pamiętnego czasu do dziś dnia pracuje mistrz piekarski Marian Brylowski. Po wielu latach eksploatacji, oczywiście z mniejszymi lub większymi inwestycjami, w 2008 roku, z pomocą środków z Unii Europejskiej rozpoczęto modernizację i automatyzację czynności przygotowania ciasta, wymianę pieców do wypieku chleba i pieczywa drobnego oraz instalowanie silosów do przechowywania i dozowania mąk. Założeniem zarządu spółdzielni i kierownictwa piekarni był zakup urządzeń i maszyn, który pozwolą na zwiększenie ilości produkcji, ale przede wszystkim zachowanie - i równolegle podniesienie jakości pieczywa - dlatego, w dzisiejszych czasach produkcja pieczywa odbywa się z pomocą maszynach i urządzeń ,,najwyższej półki światowej'' - Werner & Pfleiderer, Italmarco, Koenig. Oczywiście bez wysokich umiejętności i doświadczenia zarządzającego Piekarnią od 20 lat kierownika Bogusława Galińskiego, technologa Krzysztofa Klawikowskiego i wszystkich piekarzy nie udałoby się zadziwiać konsumentów walorami wypieków z naszej Piekarni. Projekt o nazwie: ,,Unowocześnienie systemu magazynowania, transportowania i dozowania maki oraz technologii produkcji chleba w Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Żukowie'' i przygotowany do jego realizacji Biznes Plan - poza wzrostem ilości i jakości pieczywa zapewniał zmiany, które wiązały się z troska o ochronę środowiska zarówno na etapie wprowadzania jak też jego realizacji. Zminimalizowaniu uległa emisja zanieczyszczeń do atmosfery. Zmniejszono również zużycie wody i tym samym mniejsze odprowadzanie ścieków, a to za sprawą zakupu nowoczesnej myjni przelotowej do mycia pojemników. Zainstalowaniem silosów do mąki zastąpiono dostawy maki workowanej na dostawy mąkowozami, co wraz z systemem komputerowego dozowania mąk w znacznym stopniu wyeliminowało zapylenie środowiska pracy piekarzy. Zmianą pieców opalanych węglem na opalane biomasą, zmniejszono emisję spalin do środowiska, a technologicznie innowacyjne wykorzystanie temperatury spalin spowodowało niższą temperaturę spalin wprowadzanych do środowiska. Aktualnie ,,pieczywo z Żukowa'' cieszy się uznaniem konsumentów z gminy Żukowo, z Trójmiasta i okolicznych miejscowości. Chleby: Swojski, Pomorski, Żytni Tradycyjny, Żytni św. Antoniego i Żukowski cieszą się szczególnym zainteresowaniem konsumentów. Chleb Żytni Tradycyjny, jako jedyny w Pomorskiem posiada znak ,,Jakość Tradycja''. Jego proces produkcji jest corocznie audytowany przez instytucję wyznaczoną przez Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Od kilkunastu lat w Piekarni funkcjonują i są rozwijane systemy zarządzania bezpieczeństwem produkcji żywności ISO 9001: 2008 i ISO 22000 : 2005, które w sposób bezpośredni i pośredni pomagają identyfikować problemy i efektywniej zarządzać organizacją produkcji. Zarząd, Rada Nadzorcza i Pracownicy Gminnej Spółdzielni ,,Samopomoc Chłopska'' w Żukowie z okazji Jubileuszu składają kierownictwu i załodze piekarni podziękowania za dotychczasowy wkład w rozwój produkcji piekarskiej i życzą dalszych sukcesów zawodowych i osobistych.