Piekarnia
Kierownik zakładu: Bogusław Galiński
ul. 3 Maja 13a
83-330 Żukowo
tel. 58-681-85-21
fax 58-685-92-70
Wysoką jakość pieczywa gwarantują doświadczeni piekarze oraz mąki pochodzące z Gdańskich Młynów.
Dostawy odbywają się transportem piekarni w uzgodnionych obustronnie godzinach. Istnieje możliwość dowozu pieczywa ("ciepłego chleba") w godzinach południowych.
Przy dużych zakupach udzielamy rabatu.

1 października 2020 r. odbyła się na Zamku w Gniewie uroczysta gala
ogłoszenia wyników Gospodarczo-Samorządowego Hitu Regionów, podczas
której Spółdzielnia otrzymała bardzo godny tytuł 25-Lecia Jubileuszowy
HIT 2020 za walory smakowe i jakościowe chleba Św. Antoniego, swojskiego
chleba oraz kiełbasy kartuskiej z pieca.

25
sierpień2020CHLEB ŻYTNI TRADYCYJNY
CHLEB ŻYTNI TRADYCYJNY - TYLKO Z MĄKI ŻYTNIEJ BEZ DODATKU DROŻDŻY - RECEPTURA ZAREJESTROWANA W SYSTEMIE ,,JAKOŚĆ TRADYCJA''. O zdrowotnych właściwościach chleba żytniego na zakwasie dr hab.inż.prof.uczelni Anna Diowksz pisze tak: Chleb żytni jest bogaty w błonnik pokarmowy, zwłaszcza w jego rozpuszczalne frakcje, dzięki czemu poprawia stopień wypełnienia jelit, co zapobiega zaparciom. Jednocześnie składnik ten sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii probiotycznych. Ta grupa bakterii, nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale neutralizuje związki rakotwórcze, przez co ogranicza rozwój komórek nowotworowych, zwłaszcza jelita grubego. Ich obecność w przewodzie pokarmowym wpływa także na wartość odżywczą żywności poprzez syntezę witamin i wytwarzanie enzymów pozwalających na lepsze wykorzystanie składników żywności. Stwierdzono, że błonnik żytni wydatnie zmniejsza wydzielanie insuliny, a także obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Dieta bogata w błonnik żytni jest skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu i jego ,,złej'' frakcji LDL, co może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby naczyń wieńcowych i w efekcie zawału serca''. Pani doktor podkreśla także, że chleb żytni cechuje niski indeks glikemiczny - wskaźnik mówiący o wzroście poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku. Posiłek, oparty na takim pieczywie pozwala zachować przez dłuższy czas prawidłowy, umiarkowany poziom cukru we krwi, podobnie jak i insuliny. Dłużej utrzymuje się poczucie sytości, a pomiędzy posiłkami nie dochodzi do swoistej huśtawki'' w poziomie glukozy we krwi i napadów ,,wilczego apetytu''. ZAPRASZAMY do sklepów firmowych w Żukowie, Chwaszczynie i Leźnie. Do sklepów Grupy MerCo i dobrych sklepów w Trojmieście i ościennych miejscowościach.
28
lipiec2020Piekarnia Swięto Chleba
"W niedzielę 26 lipca 2020r odbyło się Gdańsku jubileuszowe XXV Święto Chleba - święto piekarzy i cukierników. Z tej okazji Kierownik naszej Piekarni Bogusław Galiński odebrał Podziękowanie dla Spółdzielni za wieloletnią współpracę i aktywny udział w Święcie Chleba. Wszystkim - i naszym piekarzom życzymy sukcesów, zdrowia i oby nigdy nie zabrakło surowca do wypieków."
17
maj2016