Piekarnia
Kierownik zakładu: Bogusław Galiński
ul. 3 Maja 13a
83-330 Żukowo
tel. 58-681-85-21
fax 58-685-92-70
Wysoką jakość pieczywa gwarantują doświadczeni piekarze oraz mąki pochodzące z Gdańskich Młynów.
Dostawy odbywają się transportem piekarni w uzgodnionych obustronnie godzinach. Istnieje możliwość dowozu pieczywa ("ciepłego chleba") w godzinach południowych.
Przy dużych zakupach udzielamy rabatu.
18
maj202150-lecie Piekarni
50 lecie oddania do użytku Piekarni Gminnej Spółdzielni ?Samopomoc Chłopska? w Żukowie. Pierwszą decyzją początkującą budowę Spółdzielczej Piekarni było podjęcie uchwały Nr 4 na Walnym Zebraniu w dniu 20 marca 1964 roku, w której między innymi przyznano 2 500 000 zł, ówczesnych pieniędzy na jej budowę, z planem na zakończenie tej budowy do 1970 roku. Całość planowanych inwestycji na lata 1966-1970 wynosiła 9 510 000 zł. Zgodnie z założeniami, zakończenie budowy Piekarni miało miejsce w grudniu 1970 roku, a oddanie do użytku nastąpiło w maju 1971 roku. Ta data daje nam prawo ogłoszenia w maju 2021 roku Rocznicy 50-lecia Piekarni Gminnej Spółdzielni ,,Samopomoc Chłopska'' w Żukowie. Przez wiele lat Piekarnia zatrudniała mistrzów piekarstwa i kształciła uczniów, którzy często w niej znajdowali zatrudnienie i możliwości rozwijania ,,fachu''. Od tamtego, pamiętnego czasu do dziś dnia pracuje mistrz piekarski Marian Brylowski. Po wielu latach eksploatacji, oczywiście z mniejszymi lub większymi inwestycjami, w 2008 roku, z pomocą środków z Unii Europejskiej rozpoczęto modernizację i automatyzację czynności przygotowania ciasta, wymianę pieców do wypieku chleba i pieczywa drobnego oraz instalowanie silosów do przechowywania i dozowania mąk. Założeniem zarządu spółdzielni i kierownictwa piekarni był zakup urządzeń i maszyn, który pozwolą na zwiększenie ilości produkcji, ale przede wszystkim zachowanie - i równolegle podniesienie jakości pieczywa - dlatego, w dzisiejszych czasach produkcja pieczywa odbywa się z pomocą maszynach i urządzeń ,,najwyższej półki światowej'' - Werner & Pfleiderer, Italmarco, Koenig. Oczywiście bez wysokich umiejętności i doświadczenia zarządzającego Piekarnią od 20 lat kierownika Bogusława Galińskiego, technologa Krzysztofa Klawikowskiego i wszystkich piekarzy nie udałoby się zadziwiać konsumentów walorami wypieków z naszej Piekarni. Projekt o nazwie: ,,Unowocześnienie systemu magazynowania, transportowania i dozowania maki oraz technologii produkcji chleba w Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Żukowie'' i przygotowany do jego realizacji Biznes Plan - poza wzrostem ilości i jakości pieczywa zapewniał zmiany, które wiązały się z troska o ochronę środowiska zarówno na etapie wprowadzania jak też jego realizacji. Zminimalizowaniu uległa emisja zanieczyszczeń do atmosfery. Zmniejszono również zużycie wody i tym samym mniejsze odprowadzanie ścieków, a to za sprawą zakupu nowoczesnej myjni przelotowej do mycia pojemników. Zainstalowaniem silosów do mąki zastąpiono dostawy maki workowanej na dostawy mąkowozami, co wraz z systemem komputerowego dozowania mąk w znacznym stopniu wyeliminowało zapylenie środowiska pracy piekarzy. Zmianą pieców opalanych węglem na opalane biomasą, zmniejszono emisję spalin do środowiska, a technologicznie innowacyjne wykorzystanie temperatury spalin spowodowało niższą temperaturę spalin wprowadzanych do środowiska. Aktualnie ,,pieczywo z Żukowa'' cieszy się uznaniem konsumentów z gminy Żukowo, z Trójmiasta i okolicznych miejscowości. Chleby: Swojski, Pomorski, Żytni Tradycyjny, Żytni św. Antoniego i Żukowski cieszą się szczególnym zainteresowaniem konsumentów. Chleb Żytni Tradycyjny, jako jedyny w Pomorskiem posiada znak ,,Jakość Tradycja''. Jego proces produkcji jest corocznie audytowany przez instytucję wyznaczoną przez Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Od kilkunastu lat w Piekarni funkcjonują i są rozwijane systemy zarządzania bezpieczeństwem produkcji żywności ISO 9001: 2008 i ISO 22000 : 2005, które w sposób bezpośredni i pośredni pomagają identyfikować problemy i efektywniej zarządzać organizacją produkcji. Zarząd, Rada Nadzorcza i Pracownicy Gminnej Spółdzielni ,,Samopomoc Chłopska'' w Żukowie z okazji Jubileuszu składają kierownictwu i załodze piekarni podziękowania za dotychczasowy wkład w rozwój produkcji piekarskiej i życzą dalszych sukcesów zawodowych i osobistych.25
sierpień2020CHLEB ŻYTNI TRADYCYJNY
CHLEB ŻYTNI TRADYCYJNY - TYLKO Z MĄKI ŻYTNIEJ BEZ DODATKU DROŻDŻY - RECEPTURA ZAREJESTROWANA W SYSTEMIE ,,JAKOŚĆ TRADYCJA''. O zdrowotnych właściwościach chleba żytniego na zakwasie dr hab.inż.prof.uczelni Anna Diowksz pisze tak: Chleb żytni jest bogaty w błonnik pokarmowy, zwłaszcza w jego rozpuszczalne frakcje, dzięki czemu poprawia stopień wypełnienia jelit, co zapobiega zaparciom. Jednocześnie składnik ten sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii probiotycznych. Ta grupa bakterii, nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale neutralizuje związki rakotwórcze, przez co ogranicza rozwój komórek nowotworowych, zwłaszcza jelita grubego. Ich obecność w przewodzie pokarmowym wpływa także na wartość odżywczą żywności poprzez syntezę witamin i wytwarzanie enzymów pozwalających na lepsze wykorzystanie składników żywności. Stwierdzono, że błonnik żytni wydatnie zmniejsza wydzielanie insuliny, a także obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Dieta bogata w błonnik żytni jest skuteczna w obniżaniu poziomu cholesterolu i jego ,,złej'' frakcji LDL, co może zmniejszać ryzyko wystąpienia choroby naczyń wieńcowych i w efekcie zawału serca''. Pani doktor podkreśla także, że chleb żytni cechuje niski indeks glikemiczny - wskaźnik mówiący o wzroście poziomu cukru we krwi po spożyciu posiłku. Posiłek, oparty na takim pieczywie pozwala zachować przez dłuższy czas prawidłowy, umiarkowany poziom cukru we krwi, podobnie jak i insuliny. Dłużej utrzymuje się poczucie sytości, a pomiędzy posiłkami nie dochodzi do swoistej huśtawki'' w poziomie glukozy we krwi i napadów ,,wilczego apetytu''. ZAPRASZAMY do sklepów firmowych w Żukowie, Chwaszczynie i Leźnie. Do sklepów Grupy MerCo i dobrych sklepów w Trojmieście i ościennych miejscowościach.28
lipiec2020Piekarnia Swięto Chleba
"W niedzielę 26 lipca 2020r odbyło się Gdańsku jubileuszowe XXV Święto Chleba - święto piekarzy i cukierników. Z tej okazji Kierownik naszej Piekarni Bogusław Galiński odebrał Podziękowanie dla Spółdzielni za wieloletnią współpracę i aktywny udział w Święcie Chleba. Wszystkim - i naszym piekarzom życzymy sukcesów, zdrowia i oby nigdy nie zabrakło surowca do wypieków."17
maj2016